ANTARA KEBURUKAN SOYA :
·
Tinggi kandungan asid phytic yang
menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya,zat-zat dalam
makanan yang kita makan tidak memberi manfaat kerana tak diserap
tubuh.
· Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya,
menyebabkan sel darah bercantum sesama sendiri.
· Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi
tiroid menjadi lemah.
·
Kebanyakan soya adalah genetically modified,
yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz.Namun, ianya juga mengandungi
bahan racun dan perosak.
·
Mengandungi natural toxin iaitu
antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Toksin ini
tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya boleh menyebabkan
kembung perut, kekurangan asid amino dan kerosakan pankreas. Akhir
sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya, sesetengah
pengeluar soya membasuh soya tertsebut dengan asid di dalam tangki
aluminium.
·
Mengandungi unsur heavy metal toxic dalam
tubuh badan yang boleh melemahkan minda.
·
Meningkatkan risiko penyakit barah payudara
(breast cancer) di kalangan wanita. Kajian menunjukkan kacang soya
mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (hormon wanita).
Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual /
sexual development sehingga boleh mempengaruhi kejantinaan seseorang.
· -Kacang soya juga mengandungi bahan kimia
hemagluttinin iaitu yang menyebabkan terbentuknya jaringan virus
H1N1. Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari
kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.
·
- Namun, bagi sesetengah produk soya seperti air
soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.
·
- Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk
kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa
menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia
bukanlah sebaik yang disangka.
· - Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains &
Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada
susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang
berbahaya.
·
Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih
menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang
soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.
· - Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia
bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa.
Ini seolah-olah menggalakkan bayi membesar lebih cepat tumbesarannya dari kadar
yang sepatutnya.